Hockeyturneringen
Senaste gången Sverige tog hem OS-guldet i Hockey var 2006 i Torino, Italien. 2010 hamnade vi på en femteplats och 2014 kom vi tvåa efter final mot Kanada. Resultaten för 2018 är fortfarande något svåra att spå i, mycket på grund av oklara besked kring om NHL-spelarna ska få spela i sina respektive OS‑landslag.
Sveriges grupp
I år hamnar samtliga tre kvalificerande nordiska herrlag (Sverige, Norge och Finland) i samma grupp tillsammans med Tyskland. Så länge Sverige står sig mot Finland är det en riktigt bra grupp, då Sverige av IIHF seedats som tredje starkaste laget 2015 medan Finland rankades strax efter på fjärde plats. Norge och Tyskland, seedade som 11e och 13e starkaste lagen, bör inte utgöra ett överdrivet hot mot Sverige. Allt sammantaget ska vi nog kunna ta oss till kvartsfinal.
Formatet är detsamma som i Sotji 2014, nämligen att gruppvinnarna automatiskt går till kvartsfinal tillsammans med den högst rankade grupp-tvåan. Den svenska chansen att gå vidare är förmodligen näst högst av de 12 deltagande lagen, strax efter Kanada som har en mycket fördelaktig plats i sin grupp.
Sveriges chanser
Medaljplats kan det nog bli så länge rankingen 2015 representerar spelformen inför OS i Pyeongchang. Nu blev det visserligen en sjätteplats i VM 2016 på grund av en 6-0 förlust i kvartsfinal mot Kanada, den just nu starkaste hockey-nationen i världen. Det resultatet säger därför inte överdrivet mycket i sig.
Resultaten från 2017 års VM kommer ge en klarare bild vad gäller de svenska herrarnas OS-chanser men man kan ändå räkna med att vi tar oss till kvartsfinal. Ryssland har inte vunnit ett hockey-OS sedan de olika sovjetiska lagens storhetstid men de och Kanada är just nu de starkaste motståndet för Sverige om vi ska nå så långt som till guld.