Efter en lång kvalturnering och en massa spännande matcher så som Estland – Mexiko (13-3) och Island – Kina (11-3) är kvalet till OS i ishockey äntligen över. Alla landslag som kommer att spela i Pyeongchang år 2018 är nu indelade i sina grupper. Utgångsläget som används för OS ishockey lottning är att lagen har olika OS-rankningar. Desto högre rankning ett lag har, desto större är chansen att man får möta ett mindre bra lag i gruppspelet. Efter att Kanada kammade hem guldet i VM 2015 så knep man även förstaplatsen på OS rankinglista.
I texten nedan tar vi en närmare titt på hur Sveriges motstånd i turneringen kommer att se ut, vilka lag som spelar i de övriga två grupperna, samt vilka datum och arenor som gäller för slutspelet! Notera att OS i ishockey till skillnad från VM innehåller endast 12 lag. Det betyder att alla matcher som spelas är viktiga. Det blir hett på ishockeyarenan Gangneung i Sydkorea nästa år!
För några månader sedan publicerade flera stora medier nyheter om det kenyanska ishockeylandslaget som hade som mål att kvala in till OS 2018. Visst var det en skröna. Sämsta laget i kvalturneringen var Georgien som förlorade sin enda kvalmatch mot Bulgarien med 1-9 inför nästan 600 åskådare i Sofia. Lagen som har fått en biljett till Sydkorea är Sverige, Finland, Kanada, USA, Ryssland, Tjeckien, Slovakien, Schweiz, Slovenien, Tyskland, Norge och hemmanationen Sydkorea.
Sverige i ishockey-OS 2018
Vi börjar givetvis med att ta en titt på hur det ser ut för Sverige i ishockey-OS 2018. Tre kronor har blivit lottade i Grupp C, tillsammans med:
- Finland,
- Norge och
- Tyskland.
En nästintill nordisk grupp med Tyskland som joker med andra ord. Det är en något tuffare grupp än den man hade vid förra upplagan av de olympiska vinterspelen (Schweiz, Tjecken och Lettland). Precis som i Sotji så går gruppvinnaren automatiskt vidare till kvartsfinalen, tillsammans med den bästa tvåan från de tre grupperna. Övriga lag får spela en play-offmatch där vinnaren får en plats i kvartsfinalerna.
Det tuffaste laget för Sverige på förhand kommer givetvis att bli Finland. Vi kan räkna med att det finska laget är rejält revanschsugna efter semifinalförlusten med 2-1 i Sotji 2014.
Norge ska inte heller räknas bort som ett potentiellt hot. Trots att man gick helt poänglöst från OS i Sotji, med en total målskillnad på – 13, så har Norsk hockey faktiskt fått ett rejält uppsving under de senaste åren. Under hockey VM 2016 var laget rejält nära att chocka Sverige under gruppspelspelet. Tre kronor kom undan med blotta förskräckelsen efter att Norge fått ett mål felaktigt bortdömt med bara två minuter kvar av matchen.
Den enda matchen som ser helt säker ut på pappret i dagsläget är den mot Tyskland. Trots att det tyska laget stod upp bra i den förra turneringen så ska Sverige kunna plocka hem tre poäng relativt enkelt i detta möte.
Odds på att Sverige vinner OS 2018
Tyvärr brukar inte spelbolag på nätet publicera sina odds på OS flera månader i förväg. Så är som ni säkert vet fallet med fotboll. Vill du betta på VM-vinnaren 2018, går det redan att satsa pengar på Brasilien, Tyskland, Frankrike och Spanien hos de flesta spelbolagen. Betting på ishockey är inte alls lika populär som betting på fotboll, även om en del spelbolag på svenska erbjuder ishockey odds på SHL och andra stora hockeyligorna.
Det är dock relativt enkelt att förutspå var oddsen på att Tre Kronor kammar hem seger i Sydkorea-OS kommer att landa, när det väl är dags att gå live med oddskoefficient. Vi kikar på odds inför Sotji 2014 och antar att inte mycket kommer att ändras med lagen inför OS-turneringen 2018.
Visst beror sannolikheten att vinna enligt experter på vilka NHL-spelare som tackar ja till en resa till Sydkorea. Som det ser ut just nu, kommer inte NHL-spelare vara med. Det gör framför allt att odds på Kanada och USA kommer att höjas, medan odds på de europeiska ishockeylandslagen kommer att sjunka något jämfört med Sotji. Dessutom är det logiskt att anta att odds på Ryssland ökar, då de inte agerar värd för OS-turneringen denna gång.
Så här såg OS-oddsen ut 2014:
- Kanada – 2.50
- Ryssland – 4.50
- Sverige – 5.50
- USA – 7.00
- Finland – 11.00
- Tjeckien – 13.00
- Slovakien och Schweiz – 100.00
Vi tippar att odds i OS-2018 ishockeyturnering blir som följer:
- Kanada – 3.00
- Ryssland – 5.50
- Sverige – 5.50
- USA – 10.00
- Finland – 10.00
- Tjeckien – 12.00
De andra OS-grupperna
De andra två grupperna, Grupp A och Grupp B, ser ut på följande sätt:
Grupp A
- Kanada
- Tjeckien
- Schweiz
- Sydkorea
Grupp B
- Ryssland
- USA
- Slovakien
- Slovenien
Grupp A
I Grupp A står givetvis Kanada som solklara favoriter. Laget har ha vunnit de två senaste OS-och VM-turneringarna och mycket talar för att det tredje OS-guldet på följd kommer att kammas hem i Pyeongchang. Det finns inte direkt något annat lag i Grupp A som kan komma i närheten av Kanadas nivå och det skulle förvåna om laget inte plockar hem full pott i gruppspelet.
Det som ser mer spännande ut är istället kampen om andraplatsen melan Schweiz och Tjeckien. I Sotji möttes de bägge lagen i gruppspelet och Schweiz stod som segrare med 1-0 efter en intensiv match. Sverige besegrade båda i Sotji och kammade hem sex poäng i gruppen, trots journalisternas skräck inför matchen mot Schweiz.
Tjeckien lyckades dock ta sig längre i själva turneringen och tog också en fjärdeplats i VM 2015, samt gick till kvartsfinal i VM 2016, vilket gör att vi håller dem som knappa favoriter. Gruppens stora joker är Sydkorea, som fick en plats tack vare att man är arrangör. Landet har aldrig haft ett deltagande ishockeylag i något mästerskap och förväntas bli ett lätt byte för gruppens övriga lag.
Grupp B
Grupp B ser på förhand ut att bli den tuffaste gruppen i OS i hockey 2018. Gruppens giganter är Ryssland och USA, som med största sannolikhet kommer att gå en stentuff fight om förstaplatsen. Ryssland fick se sig besegrade av Finland i de förra olympiska spelen på hemmaplan.
Två år senare upprepade historien sig igen då man än en gång blev utslagna av Finland på hemmaplan, denna gång var det semifinal i ishockey-VM. Som plåster på såren slog man USA i bronsmatchen med hela 7-2, en förlust som definitivt fortfarande svider för amerikanarna.
Vem som kommer att ta hem gruppsegern är väldigt svårtippat i dagsläget och kommer till stor del bero på vilka NHL-spelare som kan delta i turneringen. De två övriga lagen i gruppen, Slovakien och Slovenien, kommer antagligen få nöja sig med att slåss om tredjeplatsen och att därmed försöka få det lättaste mötet i play-offmatchen.
Slutspelet – datum och upplägg
Efter att grupperna är färdigspelade fastställs en gemensam tabell för alla deltagande lag. Lagen placeras då efter följande kriterier:
- Placering i gruppen
- Antal poäng
- Målskillnad
- Gjorda mål
- Världsrankning
De fyra lagen som har vunnit sina grupper kommer alltså att hamna på plats 1-4 och går direkt till kvartsfinalen Om något av lagen hamnat på samma poäng så avgör målskillnad. Om denna också är densamma så gäller gjorda mål osv.
De övriga lagen hamnar på plats 5-12 och kommer att få spela en play-offmatch. Laget som hamnat femma möter laget på tolfte plats, laget på sjätteplats spelar mot laget som hamnat elva osv. Även om ett lag inte vinner gruppen så får man alltså ett bättre utgångläge i play-off desto fler poäng som skrapas ihop.
De exakta datumen för slutspelet är inte offentliggjorda än. Vi vet dock att de öppningsmatcherna i alla grupper kommer att spelas den 10:e respektive 11:e februari 2018 och finalen kommer gå av stapeln den 25:e februari.
Arenorna
Huvudarenan för ishockey-OS 2018 heter Gangneung Hockey Centre och håller just nu på att byggas för fullt i den sydkoreanska kuststaden Gangneung. När arenan kommer att stå färdig är oklart (dock innan OS drar igång får vi hoppas). I dagsläget får vi alltså endast nöja oss med förhandsbilder på hur den kommer att se ut. Kapaciteten kommer att vara runt 10 000 åskådare och prislappen beräknas bli runt 108 biljoner WON (cirka 850 miljoner kronor).