Den 9e februari år 2018 går vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea av stapeln. Framför oss kommer vi att ha två veckor av intensiv vintersportsunderhållning. Förhoppningsvis så kommer vi även att få höra den svenska nationalsången spelas och den svenska flaggan hissas i skyn ett antal gånger under spelen.
I den senaste upplagan av vinter-OS i Sotji gjorde Sverige sitt bästa resultat någonsin, sett till antalet medaljer. Hela femton stycken blev det, varav två guld, sju silver och sex brons. Däremot så tog inte Sverige någon medalj i alpin skidåkning för första gången på 30 år. I mästerskapet före, i Vancouver 2010, gjorde man det då näst bästa mästerskapet i historien genom att ta fem guld, två silver och fyra brons, vilket gav en sjundeplats i medaljligan.
Med tanke på de goda resultaten i de två förgående mästerskapen så hoppas vi givetvis på att få se ett nytt rekord i Pyeongchang 2018. Ett självklart hopp, som alltid är att ishockeylandslaget skall spela hem en guldmedalj till Sverige. Följ alla de senaste nyheterna om Tre Kronor och OS 2018 på www.hockeytoday.se.
I denna artikel kommer vi dock att bortse från lagsporterna och istället fokusera på Sveriges hopp i de individuella grenarna i OS 2018.
Längdskidor
Bland Sveriges OS-hopp i längdskidor så sticker ett namn ut mer än de andra: Stina Nilsson. Den 23-åriga dalmasen har de senaste åren slått sig in på allvar bland den absoluta världseliten. Nilsson var med och kammade hem brons i sprintstafetten i Sojti 2014, då endast 20 år gammal.
Den första världscupsegern kom i Davos, Schweiz, i december 2015.
Efter det har det blivit ytterligare tre stycken, den senaste i Ruka, Finland, i november 2016. Dessutom har hon tagit två VM-guld i sprint samt ett guld och ett silver i stafett.
Charlotte Kalla är också ett givet medaljhopp på damsidan. Kalla var med och vann stafetten i Sojti 2014 och tog dessutom ytterligare två silver på egen hand. I Vancouver 2010 blev det ett guld i fristil och ett silver i sprintstafett för den 29-år gamla längdskidåkerskan. Kalla har dock haft hälsoproblem under den senaste tiden och fick hjärtflimmer under ett lopp i Ruka i november 2016. För tillfället står hon utanför landslagstruppen, men allas förhoppningar är givetvis att hon kommer tillbaka starkare än någonsin till OS 2018.
Det finns även ett flertal guldhopp på herrsidan. Två av de största är Johan Olsson och Marcus Hellner.
Den 36 år gamla Johan Olsson kommer eventuellt att göra sitt sista OS, och vad hade kunnat vara mer värdigt än att fira med flaggan i topp? Olsson var med och vann guld i stafett i Sotji och tog dessutom silver på 15 KM. Dessutom har han ett flertal medaljer från Vancouver 2010 och Turin 2006.
Den något yngre Marcus Hellner, 31, var också med och tog guld i stafetten i Sotji 2014. Han har dessutom ytterligare två OS-guld samt ett silver på sin meritlista och är utan tvekan ett hett medaljhopp till nästa upplaga av vinter-OS.
Skidskytte
Även om vi i dagsläget inte har någon världsstjärna i klass med Magdalena Forsberg eller Björn Ferry i det svenska skidskyttelandslaget så finns det ett antal yngre förmågor att hålla ögonen på. Två av de absolut hetaste är Piteå-tjejerna Hanna Öberg och Anna Magnusson, som bägge har tagit ett antal medaljer i junior-VM.
Alpint
I OS 2014 fick Sverige stå utan någon medalj i alpint för första gången sedan 1984. Givetvis så är landslaget därför duktigt revanschsugna inför OS 2018. De två största medaljhoppen på alpint-fronten i Pyeongchang är utan tvekan André Myhrer och Frida Hansdotter.
Myhrer lyckades knipa åt sig bronset i slalom i OS i Vancouver år 2010. Förutom detta så har han en fjärdeplats från OS i Turin 2006 samt en femteplats från VM 2005. Dessutom så har 33-åringen sett het ut i världscupen, där han bland annat kammade en förstaplats och två andraplatser år 2016.
Hansdotter å andra sidan hamnade på en femteplats i slalom och 13e plats i storslalom i senaste vinter-OS. I förra världsmästerskapet i slalom tog hon silver och vann dessutom världscupen i slalom år 2015. Vi håller tummarna för att det blir den första OS-medaljen för Hansdotter i Pyeongchang 2018!
Andra vintersporter
År 2018 år introduceras fyra nya grenar i OS, varav tre kan bli riktigt intressanta med svenska ögon sett. De nya grenarna är:
- mixed curling,
- alpin lagtävling och
- masstart i skridsko.
I mixed curling består ett lag av en man och en kvinna som spelar sex omgångar. Sverige har varit framgångsrika i grenen och tog silver i det senaste världsmästerskapet.
När det kommer till lagtävling i alpint så är Sveriges chanser goda då man tog brons i förra upplagan av VM. I big air, som är en snowboard- och skidgren där deltagarna gör tricks och bedöms, har Sverige en rad åkare i den absoluta världseliten.
Dessutom så har Sverige ett hopp i grenen Skicross i form av Anna Holmlund, som knep ett brons i OS i Sotji.